HU


Mikó Vár előtere és belső udvara

Helyszín: Csíkszereda, Románia
Terület: 11.880 m2
Megbízó: Csíkszereda város önkormányzata
Vezető tervező: Herczeg Ágnes
Munkatársak: Kiss-Tikk Dóra, Szaszák Gabriella, Takács Edvárd
Társtervező: Sala József (viziközmű), Lukács Péter (közlekedéstervező), Esztány Győző (építész)

A tervezett tér a Mikó-vár előtt található Csíkszeredában. A szomszédságában áll nemcsak a Városháza, a bíróság épülete, ortodox templom, hanem a városi börtön is, továbbá jelentős közlekedési csomópont is. Ezek között a nagyon eltérő funkciók és intézmények között kellett kapcsolatot teremtsen ez a tér.
A vár és környezete műemléki terület, amely az elmúlt századokban jelentős változásokon ment keresztül. A várárok és a sarokbástyák idővel eltűntek, azonban a bejárata előtti órakapu építmény megmaradt. A kivitelezést megelőző régészeti feltárások nyomán felszínre kerülő falmaradványokat rekonstruálták így szerves részeivé válhattak a területnek.
A tervezés során a tér új funkciókat nyert: egyrészt közösségi térként, találkozóhelyként a város központja lett. Másrészt a Mikó-várat mint turisztikai attrakciót feltárást biztosító tér lett, ahol parkolónak, turisztikai információs központnak, kávézónak és rendezvénytérnek adtunk helyet.
A tér centrális és sugaras szerkezetű, amelynek középpontjában a Hargita hegység forrásait idézi fel a víz architektúra, amely sziklatömbök közül „tör” fel.  Az andezit kőburkolatban megjelenő sziklatömbök oldják a tér szerkesztettségét.  A sétányok már funkciónálisan kötik össze a város szövetével a teret és a várat, igazodva azonban a vár formavilágához.

Pagony Iroda ©
Warning: date() [function.date]: It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Berlin' for 'CEST/2.0/DST' instead in /opt/share/www/p/pagonyiroda/public_html/lablec.php on line 2
2019