HU


Élőhely-rekonstrukció a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Helyszín: Budapest
Terület: 10,5 ha
Beruházási költség: 278,5 M Ft
Megbízó: Fővárosi Állat- és Növénykert
Vezető tervező: Vincze Attila
Munkatársak: Szabó Ágnes (Kerekliget Kft.), Boros-Orosz Orsolya, Brózik Zsófia,Szilfa Vica - korábban Szilágyi Éva (tervezők), Kecskés Ferenc (botanikus)
Társtervező: Czégány Sándor (építész)
Kivitelező: Lyra Florae Kft.

A Fővárosi Állat- és Növénykert két ütemben nyert uniós támogatást növényállományának fejlesztésére. Az első ütemben természet közeli élőhelyeket hoztunk létre a sziklakert, és a Nagy-tó területén.
A Nagy-tó körül új fészkelő helyek létesültek, helyreálltak a történeti látványkapcsolatok, megkezdődött az invázív faállomány fokozatos leváltása. Megtörtént a meder és a partvonal teljes revitalizációja. A partfal természetes anyagokból: földdel és kővel feltöltött kosarakból, ill. kókuszkolbászból épült újjá. A tó vízháztartásának javítására vízvisszaforgató rendszer épült: helyreállítottuk a Kis-szikla vízesését, ill. friss vizet vezettünk a tóba a sziklakerti patakon keresztül. A sziklakertben a kistájra jellemző kőzetekből, sziklakibúvásokkal nyílt és zárt pusztagyepeket hoztunk létre. Ezek a száraz élőhelyek egy átmeneti zónán keresztül árnyas társuláshoz, szurdokerdőhöz csatlakoznak. Páraellátását egy sziklák közt csörgedező csermely biztosítja. A növényeket mindkét élőhely típus esetében veszélyeztetett élőhelyekről gyűjtöttük, botanikai szakértő jelenlétében.

Pagony Iroda ©2020