HU


Balatonfüred, Gyógy-tér Balaton-part Ékköve Projekt II. ütem

Helyszín: Balatonfüred
Terület: 7150 m2
Beruházási költség: 265 millió Ft
Megbízó: Balatonfüred Önkormányzata
Vezető tervező: Herczeg Ágnes
Munkatársak: Prokoppné Teveli Petra, Szaszák Gabriella
Társtervező: Püski Ottó, Varga Csaba (építészet) , Doszpot Péter, Szabó Gábor (közművek), Rudó Endre (vízgépészet), Gondár Károly
Kivitelező: Kutas B.B.B. Kft.
Díjak: A közterek európai szintű megújításáért a város 2008-ban elnyerte a Hild-díjat a reformkori városrész (tervező: Herczeg Ágnes, Pagony Kft) és az új beépítéseket kísérő kertépítészeti munkák (Tervező: Wallner Krisztina, Tilia Bt.) eredményeképpen.

A projekt, folytatása a Balaton-part Ékköve Projekt I. ütemben megvalósuló köztér rekonstrukciónak, amely a Szív kórház előtti Gyógy tér felújítását tűzte ki célul. A Gyógy tér a Reformkor idején a fürdőélet és ivókúrák központja volt. Emblematikus építménye az itt található Kossuth forrásház. A koncepció a nemes anyaghasználatot és a klasszikus, letisztult szerkesztést tartotta szem előtt, egyedi tervezésű öntöttvas és faragott kő utcabútorok, berendezési tárgyak alkalmazásával. A téren található gyógyforrások új kőből készült fedést kaptak. A kihelyezett ivó kutak által lehetőség nyílik a források vizének megkóstolására.

Balatonfüred többek között „közösségi tereinek európai színvonalú kialakításáért” 2008-ban Hild-díjat kapott.

Pagony Iroda ©2020