HU


Borszék fürdőváros közterületi rehabilitáció

Helyszín: Borszék
Terület: 28950 m2
Megbízó: Hargita megye Tanácsa, S.C. CONFORT S.A.
Vezető tervező: Herczeg Ágnes
Munkatársak: Borbáth Mónika, Kiss-Tikk Dóra, Csaba Kinga, Szaszák Gabriella, Rahnama Azadeh, Szabó Ágnes
Társtervező: Esztány Győző (építész), Lukács Péter (közlekedés tervező), Sala József (víziközmű), Bíró Árpád (villamoshálózat tervező), Török Ádám (építész), Lukács Árpád (építész), Jánosi Csaba (projekt manager), Szélyes Fekete Csaba (projekt manager), Bartalis
Kivitelező: S.C. CONFORT S.A.

Borszék fürdőhellyé alakítása egyidős az európai polgári fürdőkultúra kialakulásával. A város, a 19. században az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legjelentősebb fürdővárosává vált, ahol hideg- és meleg vizes gyógykezelőket, napozóteraszokat, szállodákat, villákat, vendéglőket és forrásházakat parkok és sétányok vették körül, amelyek egyedi utcabútorait használták a látogatók. A fürdőélethez tartozó korzók, sétaterek, parkok kertépítészeti kialakítása és fenntartása, méltán tette Borszéket kerttörténetileg is jelentős várossá. Azonban a 20. századi végére a közterületek és az épületek állapota teljesen leromlott. A fürdőélet alapját képező kezelők, villák és egyéb szolgáltatások épületeinek nagy része is ezt az állapotot tükrözik, de elindult ezen építmények tulajdonba vétele, megindultak a felújítások.
Borvizek Útja Projekt célja a fennmaradt építészeti, kertépítészeti értékeinek felújítása, az elpusztult, de jelentős objektumok, berendezési tárgyak rekonstruálása, a burkolatok minőségi, nemes anyagokkal való kialakítása volt.

Pagony Iroda ©2020