HU


Tihanyi Bencés Apátság kertjei

Helyszín: Tihany
Terület: 2.900 m2
Megbízó: Tihanyi Bencés Apátság, dr Korzenszky Richárd perjel
Vezető tervező: Herczeg Ágnes
Munkatársak: Takács Edvárd, Potyka Angelika, Bucskó Balázs, Berta Attila, Kiss Tünde, Izmindi Réka, Szűcs Gábor

2005-ben ünnepelte a Tihanyi Bencés Apátság alapításának 950. évfordulóját. 1994-ben kapta vissza a rend a kolostor épületét. Ezt követően kezdődött el a műemléki épületegyüttes és a hozzá tartozó kertek, a külső terek felújítása. A kertépítészeti tervezési munka 1996-ban, a kerengőudvar kialakításával kezdődött. Ezt követte a déli teraszkert, majd a Rege udvar felújítása. Legvégül a templom és rendház előtti tér és a felvezető út újult meg az évforduló tiszteletére.
A kertek, udvarok kialakításának legfőbb szempontjai, hogy megjelenítse a bencés rend szellemiségét és hagyományát, megfeleljen a mai belső és külső használatnak, tartalmazza mindazokat a kertépítészeti elveket, amelyek a hazai és egyetemes kertművészet fejlődéstörténetéhez köthető. Illeszkedjen az épület építészeti, műemléki adottságaihoz, anyaghasználatában pedig a minőség és az időtállóság tükröződjön.

Pagony Iroda ©
Warning: date() [function.date]: It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Berlin' for 'CET/1.0/no DST' instead in /opt/share/www/p/pagonyiroda/public_html/lablec.php on line 2
2020